TEKAŠKO DRUŠTVO SAVINJČAN, Trubarjeva ulica 1, 3310 Žalec

(Gibaj več – športaj/teci z nami)

ŠPORTNA ŠOLA je namenjena vsem otrokom, ki se želijo bodisi razgibati, se pravilno koordinacijsko in motorično razviti, postati pravi atleti (I. stopnja - osnova za tekaško šolo) ali le postaviti trdne temelje v katerikoli drugi športni panogi. Zelo je poudarjena tudi pravilna vzgoja v športu in bonton.

TEKAŠKA ŠOLA
Kljub temu, da imamo v Žalcu dva atletska kluba, je naša usmeritev oz. cilj v Savinjski dolini ustvariti atlete-tekače, ki bodo tekmovali na 400m (dolgi šprint), kakor tudi na srednje (800m, 1.500m) in dolge proge (5.000m, 10.000m).
Seveda se v naši tekaški šoli ta usmeritev ne prične takoj (ni prehitre specializacije treninga). Program vadbe je prilagojen starosti otroka in sicer prehaja skozi igro do resne atletske vadbe. Pri vseh pa je osnovni poudarek na celovitem razvoju psiho-motoričnih sposobnosti.

Tečemo, šprintamo, skačemo, mečemo…skratka vse to, kar je najbolj pomembno, da otrok spoznava čim več različnih vrst gibanja na prostem.

Vpis je možen kadarkoli, tudi med šolskim letom!
Če si zainterisiran-a nas pokliči ali nam piši:
041 208 822 (Boris)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
…najbolje pa je, če kar prideš na prvi trening…

Treningi se odvijajo na atletskem štadionu v Žalcu (v primeru slabega vremena ter preko zime v telovadnici OŠ Žalec). Na štadionu se zberemo pri blazini za skok v višino.
Okvirni urnik:
Ponedeljek   16.45-18.15
Četrtek          17.45-19.15
Treninge vodi Boris Podpečan. V AD Kladivar Celje deluje tudi kot trener za srednje in dolge proge. Tako se vsi atleti, ki začnejo obiskovati srednjo šolo, priključijo treningom k skupini v Celju. Treningi potekajo takoj po pouku.
Vadnina znaša 25 EUR za vadbo, ki poteka 2x tedensko oz. 30 EUR za 3x tedensko vadbo. Če je v vadbo vključenih več otrok istih staršev, se vsakemu nadaljnjemu otroku prizna 50% popust pri vadbi. Treningi se plačujejo s položnico, ki jo starši prejmejo po emailu.

STRATEGIJA ŠPORTNE IN TEKAŠKE ŠOLE
Besede naše nekdanje vrhunske atletinje Brigite Bukovec, dobitnice srebrne olimpijske medalje:
Sem velika nasprotnica vključevanja otrok v vrhunski šport v mlajših letih. Otrok preprosto prezgodaj začuti tekmovalnost. To je šlo predaleč. Starši se mešajo v klube, gledajo, kako otroci trenirajo, in jih silijo, vedno so pri trenerjih. Pri osmih letih morajo biti vsi najboljši. In to je vrhunski šport? S tem da je za moje pojme tudi preveč treningov. Opazila je, da nekateri starši svojim otrokom povzročajo frustracije, s tem ko skušajo na njihovih primerih nadoknaditi tisto, česar sami niso dosegli ali pa so o tem sanjarili v mladosti. "Je pa razlika. Pri otrocih športnikov tega ne opažam, ampak bolj pri drugih. Pri rekreativcih, ali pa strastnih športnih navijačih, ki živijo v idealih in imajo še neizpete sanje. Pa seveda ne govorim o vseh, da me ne boste narobe razumeli. Kamorkoli vključiš otroka, je takoj selekcija. Kako pa vejo, da sedemletni otrok čez tri leta ne bo dober? Kdo pa je tak strokovnjak? Dobro, eni so nadpovprečno nadarjeni za šport, pač zaradi njihove motorike, preostali pa ne. In tem ne bi smeli delate krivice. Starši se morajo bolj zavedati, da vsak ne more biti v Barceloni in Realu. Da je zelo težka pot in da so zelo redki na svetu, ki jim to uspe. Ene vrsta tekmovalnosti je zdrava, če pa okuži še starše, ki so bolestno ambiciozni, lahko nastane neprijetna kombinacija. Žrtev (p)ostane otrok.
In takšno razmišljanje je tudi v naši športni in tekaški šoli. Treniramo na dolgi rok, vsako leto eno stopničko višje.
Za otroka je namreč potreba po gibanju naravna, in če živi v družini, v kateri je šport del življenja, je zelo velika verjetnost, da ga bo ponotranjil tudi sam. Morda v drugačni obliki kot njegovi starši, a zagotovo bo šport zanj postal navada, ki jo bo z veseljem gojil vse življenje. In natanko to, je bistvo športa – da postane sredstvo za bolj zdravo in kakovostnejše življenje.
Torej ne pozabimo… Starši smo največji vzor svojim otrokom!!!
V današnjih časih je veliko tekmovalnosti na vseh področjih. Zato želimo opozoriti, da lahko prezgodnja tekmovalnost otrok zelo škodi!
To pomeni, da tisti otroci, ki prehitro začnejo specialno trenirati, pozneje ne dosegajo uspehov na visoki tekmovalni ravni, četudi imajo potencial. Ker začnejo trenirati in tekmovati prezgodaj, se zasitijo in pozneje, ko bi treningi res morali postati zahtevni, zanje nimajo več motivacije. Druga temna plat prehitre športne specializacije pa so poškodbe, ki nastanejo zaradi izkoriščanja biološkega potenciala mladostnikov, še preden je ta res do konca razvit. Zato je ravno široka športna aktivnost najboljši temelj za poznejšo uresničitev nadpovprečnega športnega talenta.

PRIDRUŽI SE NAŠI SKUPINI!

 

      IMG 3790