2. JURIŠ NA HMEZAD

2. JURIŠ NA HMEZAD

V soboto dne 28.9.2019 je Tekaško društvo Savinjčan že drugo leto zapored organiziralo prav posebno tekmovanje z imenom »Juriš na Hmezad«, – tek po stopnicah na najvišjo stavbo v Savinjski dolini, kjer morajo tekači preteči 265 stopnic razporejenih v petnajst nadstropij, na hrbtih pa morajo prenašati 5 kg vreče napolnjene s hmeljem, ki še dodatno oteži vzpon na sam vrh stavbe.
K organizaciji zahtevne tekme, ki šteje tudi za »Pokal Slovenije v tekih po stopnicah« in je med drugimi vpisan tudi v seznam Towerrunning World Association, so vestno pristopili vsi člani TD Savinjčan in priredili pravi spektakel z odlično kuliso, kjer ni manjkalo dobre volje, dogodek pa je bil tudi močno medijsko podprt, saj so se ga udeležile medijske hiše kot so Večer, Štajerski val, Radio Fantasy, TV Savinjčan, novinarji mesečnika Utrip, seveda pa na prireditvi ni manjkal medijski sponzor TD Savinjčan, to je spletni medij Žalčan, ki že kar nekaj let spremlja vsa dogajanja pod okriljem našega društva ter objavlja kvalitetne in strnjene reportaže v besedi, sliki kakor tudi v obliki filmčkov, ki jih posname na prireditvah.
Nekaj več kot 50 udeležencev oziroma tekmovalcev ter organizatorja je prišel pozdraviti tudi župan mesta Žalec g. Janko Kos, ki pa ni tekel, temveč je pozdravil ter pohvalil udeležence teka kakor tudi organizatorja, saj vidi dogodek, kot poklon hmeljarstvu, ki je v Savinjski dolini prisotno že od 19. stoletja.
Tudi letos se je v moški konkurenci na vrh stavbe najhitreje povzpel lanskoletni zmagovalec Rene Sluga iz Avstrije, ki je vrh stavbe pretekel v minuti in deset sekund in prehitel drugo uvrščenega Simona Kmet za pičlih 24 stotink, tretje mesto pa si je pritekel domači matador Rok Kuserbanj iz Braslovč, ki se je na vrh povzpel v nekaj več kot minuti in enajst sekund. Med ženskami je vrh stavbe najhitreje dosegla Petra Pogačar s časom minuta in štiriintrideset sekund, sekundo je za njo zaostala drugo uvrščena Lina Rotar Paušič, tretjeuvrščena pa je bila Judita Anzelc s časom minuta in devetintrideset sekund. Najhitrejši in najhitrejše udeleženske so prejeli bogate nagrade, ki so jih prispevali zvesti sponzorji, katerim se imamo zahvaliti za finančno in materialno pomoč pri izvedbi vseh petih tekem, ki smo jih organizirali v letu 2019.
V mesecu Novembru se bo v okviru Pokal Slovenije v tekih po stopnicah odvil še Tek na Kristalno palačo v Ljubljani, kjer bodo podeljena priznanja in pokali ter praktične nagrade najboljšim trem v moški in ženski kategoriji v skupnem seštevku.

facebook
instagram