S soncem obsijana 9. izvedba Runfest 2023

S soncem obsijana 9. izvedba Runfest 2023

V soboto, 17.6.2023 je v športnem centru Žalec, že deveto leto zapored potekala naša tradicionalna prireditev Runfest 2023. Tudi letos se je na topel in sončen sobotni dan na startu različnih tekaških disciplin zbralo veliko tekaških navdušencev željnih zabave, saj je bilo udeležencev več kot 120 in prav toliko spremljevalnega osebja ter navijačev.

V sijajnem ambientu in prekrasni kulisi so ob 17:30 uri prireditev otvorili udeleženci teka na 1 uro, ki so tekli v krogu dolgem 525 m, zmagovalca pa je določilo večje število pretečenih krogov. V absolutni moški kategoriji je s pretečenimi 31 krogi zopet slavil naš član ATD Savinjčan, Jure Orehek. V absolutni ženski kategoriji je šla zmaga v roke Kotnik Anemariji iz OKL Sinter, ki je v eni uri pretekla 20 krogov. Udeleženci so tekli tudi na 1 uro v dvojicah.

Utrinek s teka na 1 uro, foto: Marjan Korenjak


Sledila je disciplina za najmlajše udeležence »Čoko milja«, kjer so udeleženci popili čokoladno mleko in pretekli en krog v dolžini 400 m. Na startu se je zbralo kar 54 mladih tekačev in tekačic, ki so se podali na lov za najboljše uvrstitve.

Najbolj množična udeležba čokomilje, foto: Marjan Korenjak


Nadaljevali smo s preizkušnjami, ki združujejo pitje piva in tek. Najprej so se na prizorišču zbrale “Pivo milja dvojice”, kar pomeni, da je moral vsak izmed para v dvojicah preteči 2 kroga v dolžini 400 m in popiti dva mala piva.

Start pivo milja dvojic, foto: Marjan Korenjak

Sledil je veliki finale »Pivo milja posamezniki«, kjer se je na startu zbralo rekordnih 24 udeležencev, kar nekaj jih je prišlo tudi iz sosednje Hrvaške. Vsak udeleženec je moral preteči 4 kroge v dolžini 400 m, pred vsakim krogom pa spiti eno malo pivo, kar se je izkazalo za zelo naporno početje. V moški kategoriji je letos zmagal Planko Matevž, ki se je s časom 6:10 močno približal državnemu rekordu Vida Kramerja, tudi nekdaj odličnega atleta. V ženski kategoriji je zmaga pripadla Bernardi Lukančič iz Železnikov, ki je prikazala solidno pripravljenost in dejstvo, da žensk tudi v tej disciplini ni za podcenjevati.

Najboljši pivo milja posamezniki, foto: Marjan Korenjak

Omenimo še, da je v poplavi pivovarn na Slovenskem v zadnjih letih le malo tistih, ki so pripravljeni podpreti tovrstno prireditev, zato je na tem mestu prav, da izpostavimo tiste, ki nam že leta stojijo ob strani ter s prispevki v obliki piva omogočajo, da prireditev ne gre v pozabo. To so Pivovarna Flajs Žalec, Pivovarna Bevog iz Zgornje Radgone, Pivovarna Haler iz Olimja, APE Pivovarna iz Sevnice, letos pa je pristopila tudi Pivovarna Laško-Union.


Na festivalu teka 2023 smo v ATD Savinjčan izkoristili priložnost, da svojim članom, ki so pred 1 tednom zastopali barve slovenske državne reprezentance na Svetovnem prvenstvu v gorskih tekih v Avstriji, podelimo priznanje za zasluge in dosežke Nejcu Blatniku, Maticu Čačuloviču, Mateju Nidorferju in Alešu Žontarju, ki so si letos z izvrstnimi dosežki na gorskih tekih pritekli mesto v državni reprezentanci.

Udeleženci svetovnega prvenstva v gorskih tekih 2023, foto: Marjan Korenjak

facebook
instagram