Tratnik in Krkočeva z novim rekordom proge do državnega naslova na Savinjskem K6 Trailu 2023

Tratnik in Krkočeva z novim rekordom proge do državnega naslova na Savinjskem K6 Trailu 2023

Atletsko tekaško društvo Savinjčan, ob pomoči Mladinskega centra Žalec in Študentskega kluba Žalec, že nekaj let zapored, v aprilu organizira tekaška tekmovanja za vse kategorije. Pred dvema letoma smo strnili tekaška tekmovanja v Vikend festival pohodništva in gorskega teka – tako je letos potekal 14. in 15. 4. 2023 v Letnem gledališču Limberk v Grižah, ki vsakokrat s svojo lepoto navduši udeležence tekov in vse ostale, ki pridejo v ta čaroben košček naše prelepe Slovenije.


Ker smo v ATD Savinjčan že večkrat v organizacijskem smislu dokazali delegatom AZS oziroma ZGT, da smo pri organizaciji najzahtevnejših tekem vedno kos nalogam, sta nam bila letos v okviru vikend festivala zaupani kar dve tekmi državnega prvenstva v gorskih tekih. V petek se je odvil že 9. »Kronometer na Bukovico«, ki je štel za tekmo državnega prvenstva, kakor tudi za pokal Slovenije v gorskem teku za veteranske kategorije. Petkovega kronometra se je udeležilo 85 tekačev in tekačic, ki so se pogumno podali na pot proti koči na Bukovici, kjer je bil cilj, med njimi pa je letos tekel tudi Miran Cvet, ki je pri svojih 55 letih dokazal, da se lahko še vedno enakovredno kosa z mladinskimi reprezentanti, katerih glavni adut je mladost. V absolutni moški kategoriji je zmagal lanskoletni zmagovalec Maj Pritržnik iz AD Kladivar Celje s časom 9:02, drugo mesto si je pritekel Miran Cvet iz KGT Papež-Scott z zaostankom le treh sekund, tretji pa je bil prav tako obetaven tekač Žiga Jan Novak iz AK Olimpik. Med puncami je tudi letos slavila Sara Bilban iz TK Šmarnogorska naveza, ki si je v težkih razmerah pritekla nov rekord proge v absolutni ženski kategoriji s časom 10:52, druga je bila njena klubska kolegica Ana Novak s časom 10:57, tretja pa Ana Močnik iz KGT Papež iz Kamnika. Pri podelitvi v Limberku so bili tokrat prisotni tudi atleti prijavljeni za sobotni trail, saj so imeli možnost predčasnega dviga štartnega paketa in številk, zato je bilo v zraku že čutiti nekaj napetosti pred vrhuncem, ki je sledil naslednji dan. Rezultati kategorije do 12 – U12 ter vse ostale kategorije.


Savinjski K6 trail ali kot ga je poimenoval Slo-maraton – gladiatorski trail, dolg 28 km in z 2000 m višinske razlike, je tudi letos postregel z ekstremnimi razmerami, saj je vreme v četrtek začinilo sneženje nad 900 metri nadmorske višine in so bili na trasi kar trije zasneženi vrhovi, medtem ko je bila pot ves čas blatna in spolzka, kar je bilo zaznati ob prihodu tekmovalcev čez cilj. Ker je tekma štela za državno prvenstvo v kratkem trailu, so bili na štartu v prvi vrsti zbrani naši najboljši gorski tekači, ki so prišli pokazati iz kakšnega testa so. V tekmi polni presenečenj se je v zadnjem kilometru odvila neverjetna bitka za prva tri mesta v moški kategoriji, vsi trije prvo uvrščeni pa so pritekli znotraj 30 sekund razlike, kar je najbolje izkoristil najizkušenejši izmed njih Marko Tratnik iz ŠD Nanos-Podnanos, ki je prvi prečkal ciljno črto s časom 2 uri, 37 minut in 19 sekund, takoj za njem je pritekel mladi 21 letni Klemen Španring iz AD Slovenska Bistrica, tretji pa je bil Žan Žepič iz AD Olimpik Kropa. Iz vrst domačega ATD Savinjčan, sta kar dva člana zasedla mesto v prvi deseterici in sicer je bil Nejc Blatnik na odličnem 5. mestu, Matej Nidorfer pa je bil sedmi. Najboljša v ženski kategoriji je bila pričakovano Lucija Krkoč iz ŠD Nanos-Podnanos, ki je zmogla progo pod tremi urami in sicer je bil njen čas 2:59:37, pred klubsko kolegico Petro Tratnik, tretja pa je bila Barbara Jolič iz TK Šmarnogorska naveza, ki si je v silovitem finišu tretje mesto pritekla tako rekoč v zadnjih metrih. Savinjski K6 trail je bil sestavljen tudi iz pohodnega dela, katerega se je udeležilo cca 210 pohodnikov, le ti pa so štartali 2 uri pred tekači, zato so lahko tekače na progi bučno vzpodbujali, kar jim je bilo, kot so kasneje priznali na zelo všeč. Rezultati so dostopni tukaj.


Vikend festivala pohodništva in gorskega teka se je v dveh dneh udeležilo nekaj manj kot 500 udeležencev, kar uvršča dogodek med največjega v svoji sredini, za samo organizacijo pa je ATD Savinjčan prejel spet najvišje ocene delegatov ZGT, ki deluje v okviru Atletske zveze Slovenije.

Zmagovalec Marko Tratnik (Nanos) z novim rekordom proge 2:37:19

Zmagovalka Lucija Krkoč (Nanos) z novim rekordom 2:59:37

Najboljši gorski tekači in tekačice v kratkem trailu za državni naslov 2023

facebook
instagram